Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ολοκληρώνοντας τον εξαετή κύκλο σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), συνέχισε με την υποχρεωτική δωδεκάμηνη Υπηρεσία Υπαίθρου στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου Ηλείας, όπου παρέμεινε άλλα δύο χρόνια ως ειδικευόμενος ιατρός στην Χειρουργική και Γυναικολογική Κλινική.
Ύστερα από την εκπλήρωση 18 μηνών στρατιωτικής θητείας, συνέχισε την ειδίκευσή του επί 4 χρόνια στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου το 2006. Στη απόφασή του να ασχοληθεί διεξοδικότερα με τη διάγνωση και θεραπεία του υπογόνιμου ζεύγους οδηγήθηκε παρακολουθώντας το κλινικό έργο της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ίδιου νοσοκομείου, υπό τη διεύθυνση του μαιευτήρα – γυναικολόγου Γεωργίου Γιαννακόδημου.
Κατά τα έτη 2006-2007 μετέβη στο Λονδίνο και ειδικεύθηκε στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Homerton και Chelsea & Westminster».
Η ανάγκη προσφοράς στο συνάνθρωπο και ιδίως στην μέλλουσα μητέρα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης κατά την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, συνοδεύουν τον γιατρό σε όλα τα στάδια της καριέρας του.
ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
1990 Απολυτήριο 2ου Γενικού Λυκείου Πύργου Ηλείας με βαθμό 19 6/10.
Συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της ίδιας χρονιάς και εισαγωγή στην
Ιατρική Σχολή Αθηνών με σειρά επιτυχίας 15ος.
1996 (19 Ιουλίου). Λήψη του πτυχίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με βαθμό
«Λίαν Καλώς».
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
1990: Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με την πρώτη προσπάθεια και με σειρά επιτυχίας 15ος.
1990: Υποτροφία από το Ίδρυμα Υποτροφιών «Ιωάννου Σπ. Λάτση» που απονέμεται κάθε χρόνο στους πρωτεύσαντες, μεταξύ των Ηλείων Φοιτητών, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Στις 3/9/1996 εκδοθείσα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας, αρ. πρωτ. 8296.
ΜΕΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
1. Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
2. British Fertility Society (Βρετανική Εταιρία Γονιμότητας).
3. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ / ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
4/11/1996-3/11/1997. Υποχρεωτική Υπηρεσία Υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης Ηλείας, αποσπασθείς εξ’ αρχής στον Χειρουργικό Τομέα του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πύργου Ηλείας λόγω υπηρεσιακών αναγκών (δεν υπηρετούσε κανείς ειδικευόμενος ιατρός στην Χειρουργική Κλινική και υπήρχαν τέσσερις κενές οργανικές θέσεις ειδικευομένων). Κατά το χρονικό αυτό διάστημα συμμετείχε στις εφημερίες του Χειρουργικού Τομέα όπου εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση χειρουργικών, ορθοπεδικών, ουρολογικών και ΩΡΛ επειγόντων περιστατικών, ιδίως πολυτραυματιών που συνόδευσε αρκετές φορές κατά τη διακομιδή τους σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Συμμετείχε ως α’ ή β’ βοηθός σε τακτικά χειρουργεία της Χειρουργικής και Ορθοπεδικής Κλινικής και στη λειτουργία των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων των Κλινικών αυτών.
4/11/1996-9/12/1997. Αγροτικός Ιατρός με παράταση θητείας στην προηγούμενη θέση.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
Συνολικός χρόνος υπηρεσίας στο Στρατό Ξηράς: 18 μήνες (24/1/2000-23/7/2001).
Από 4/4/2000-23/9/2000 υπηρέτησε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λήμνου (88 ΤΥΓ) ως οπλίτης ιατρός, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εφημεριών, στα εξωτερικά ιατρεία και πραγματοποιώντας ο ίδιος πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μικρής βαρύτητας. Αντιμετώπισε πολλές τραυματικές κακώσεις και συνόδευσε, σε αεροδιακομιδές, στρατιώτες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Από 17/10/2000-23/11/2000 υπηρέτησε στο 628 Τάγμα Προκαλύψεως στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, παρέχοντας υγειονομική κάλυψη σους οπλίτες των φυλακίων κατά μήκος της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου.
Από 7/1/2001-23/7/2001 υπηρέτησε στο Σταθμό Υγειονομικού του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής, πραγματοποιώντας εναλλάξ εφημερίες σε ταξιαρχία 3.500 ανδρών.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
10/12/1997-9/12/1998. Ειδικευόμενος Ιατρός στην Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πύργου Ηλείας. Κατά το χρόνο άσκησής του έλαβε μέρος σε όλες τις εργασίες της Κλινικής (εξωτερικό ιατρείο, θαλάμους ασθενών, χειρουργείο, τμήμα επειγόντων, συνοδεία διακομιζομένων ασθενών). Εξετέλεσε ικανό αριθμό επεμβάσεων της μικρής και μέσης χειρουργικής και βοήθησε σε επεμβάσεις της μεγάλης ως και επειγούσης χειρουργικής. Συμμετείχε δε στο πρόγραμμα εφημεριών της Κλινικής.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετείχε επίσης σε χειρουργεία και στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών της Ορθοπεδικής Κλινικής, στα πλαίσια των εφημεριών του Χειρουργικού τομέα.
Στις 10/12/1998 παρέμεινε ως υπεράριθμος ειδικευόμενος ιατρός στο Νοσοκομείο Πύργου Ηλείας και τοποθετήθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου ως εσωτερικός βοηθός σε κενή οργανική θέση ειδικευόμενου ιατρού μέχρι τις 23/1/2000. Συμμετείχε στις εφημερίες της Κλινικής (επείγοντα περιστατικά, αίθουσα τοκετών, χειρουργείο), στη λειτουργία των εξωτερικών Γυναικολογικών-Μαιευτικών Ιατρείων και συνοδεύσε επιπλεγμένα μαιευτικά περιστατικά στο περιφερειακό τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Πραγματοποίησε ο ίδιος 52 φυσιολογικούς τοκετούς, δύο τοκετούς με αναρροφητικό εμβρυουλκό, οκτώ καισαρικές τομές, 38 αποξέσεις μήτρας και συμμετείχε σε πολλά γυναικολογικά χειρουργεία. Επίσης έλαβε τις βασικές αρχές χρήσης των υπερήχων στη Μαιευτική-Γυναικολογία με ταυτόχρονη συμμετοχή του στην εκτέλεση αυτών.
Κατά τη συνολική διάρκεια υπηρεσίας του στο Νοσοκομείο Πύργου Ηλείας, από 4/11/1996-23/1/2000, συνεργάσθηκε με το Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, τόσο ως εθελοντής αιμοδότης όσον και ως ιατρός αιμοδοσίας εντός του Νοσοκομείου αλλά και σε εξωτερικές αποστολές του Σταθμού για τη συλλογή μονάδων αίματος.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ / ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ
7/2/2002-6/2/2006: Ειδικευόμενος ιατρός στο Ε’ Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου». Συμμετείχε ανελλιπώς στο πρόγραμμα εφημεριών του Τμήματος, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στην αίθουσα τοκετών, εκτελώντας ο ίδιος 70 (εβδομήντα) φυσιολογικούς τοκετούς, έξι τοκετούς με ισχιακή προβολή, 220 (διακόσιες είκοσι) καισαρικές τομές επί ποικίλων ενδείξεων και συμμετείχε στις γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις του Τμήματος, εκτελώντας ο ίδιος 31 κοιλιακές ολικές υστερεκτομές, 16 κολπικές ολικές υστερεκτομές, 16 εκπυρηνήσεις ινομυωμάτων, 18 λαπαροτομίες για κύστεις ωοθηκών και 10 για εξωμήτριες κυήσεις, 30 προσθιοπίσθιες κολπορραφίες, 6 κωνοειδείς εκτομές τραχήλου μήτρας, 52 αποξέσεις μήτρας, πέντε επεμβάσεις για τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσεως (TVT) και τρεις τοποθετήσεις ταινίας δια του θυροειδούς τρήματος (TVT-O) σε γυναίκες με ακράτεια ούρων από προσπάθεια, καθώς και μία απλή αιδοιεκτομή και πολλές μικρότερες γυναικολογικές επεμβάσεις.
Συμμετείχε στα ενδοσκοπικά χειρουργεία του τμήματος (λαπαροσκοπήσεις, υστεροσκοπήσεις) πραγματοποιώντας ο ίδιος έξι διαγνωστικές λαπαροσκοπήσεις.
Συμμετείχε μία φορά την εβδομάδα στο ιατρείο κολποσκόπησης και μέχρι το πέρας της ειδίκευσής του είχε πραγματοποιήσει 130 κολποσκοπήσεις.
Κατά τα πρώτα δύο έτη (2002-2003) της ειδίκευσής του, παρακολούθησε τη λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου του Α’ Χειρουργικού Τμήματος (Κέντρο Μαστού) του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», όπου εκπαιδεύτηκε στην ψηλάφηση του μαστού, την ανάγνωση μαστογραφιών και στον τρόπο παρακολούθησης των ασθενών μετά από μαστεκτομή, συμμετείχε δε ως α’ βοηθός σε πολλές μαστεκτομές (τμηματεκτομές με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης και ριζικές μαστεκτομές).
Από 1/2/2005-6/2/2006 παρακολούθησε τις εργασίες του Τμήματος Προγεννητικού Ελέγχου του ίδιου Νοσοκομείου. Εκπαιδεύτηκε στην υπερηχογραφική μελέτη της φυσιολογικής και παθολογικής ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου και τη διαγνωστική προσέγγιση σημαντικού αριθμού περιπτώσεων συγγενών ανωμαλιών της εμβρυϊκής ανατομίας. Επίσης εκπαιδεύτηκε στην Υπερηχογραφία των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. Εξετέλεσε ο ίδιος πολλές υπερηχογραφικές εξετάσεις. Παρακολούθησε επίσης και εμπλούτισε τις γνώσεις του στην Καρδιοτοκογραφική μελέτη του εμβρύου σε περιπτώσεις φυσιολογικών κυήσεων και σε κυήσεις υψηλού κινδύνου. Εκπαιδεύτηκε ακόμα στον τρόπο λήψης και αξιολόγησης των κυμάτων ροής του αίματος των εμβρυϊκών αγγείων με τη μέθοδο Doppler, σε φυσιολογικές και υψηλού κινδύνου κυήσεις. Συμμετείχε σε πολλές διαγνωστικές επεμβάσεις (Αμνιοπαρακέντηση, λήψεις Τροφοβλάστης και Εμβρυϊκού αίματος) στο χώρο του τμήματος Προγεννητικού ελέγχου και της Εμβρυομητρικής Ιατρικής.
Για τη λήψη της ειδικότητας της Μαιευτικής-Γυναικολογίας εργάσθηκε στα ακόλουθα τμήματα του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου»:
1/8/2004-30/9/204 στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα
4/10/2004-4/12/2004 στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο
14/1/2005-14/3/2005 στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο
Από 8/3/2004-4/4/2004 απασχολήθηκε ως άμισθος βοηθός (Honorary Fellow) στο Τμήμα Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Free του Λονδίνου, με διευθυντή τον Γυναικολόγο-Ενδοσκόπο Adam Magos. Συμμετείχε στα εξωτερικά ιατρεία του τμήματος, στην κλινική υστεροσκόπησης και δουγλασειοσκόπησης για εξωτερικούς ασθενείς και βοηθούσε στα τακτικά λαπαροσκοπικά και υστεροσκοπικά χειρουργεία. Εκπαιδεύτηκε στη λειτουργία και χρήση του εξοπλισμού γυναικολογικής ενδοσκόπησης, καθώς και στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας για τους ασθενείς και το προσωπικό του χειρουργείου.
Στα πλαίσια της εκπαίδευσής του στην γυναικολογική ενδοσκόπηση, παρακολούθησε το κλινικό φροντιστήριο με πρακτική εξάσκηση (“hands-on”) που διοργανώθηκε από το 1ο Τμήμα Προπαιδευτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, στην Αθήνα, από 2-4/3/2005.
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Από 7/2/2006 έως 30/9/2006 απασχολήθηκε ως άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής) του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Διδάχθηκε τον τρόπο διερεύνησης των αιτίων υπογονιμότητας στο ανθρώπινο ζεύγος, αφομοίωσε όλες τις σύγχρονες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συμμετείχε ανελλιπώς στο Εξωτερικό Ιατρείο υπογονιμότητας. Παρακολούθησε και συμμετείχε στο σχεδιασμό και την κλινική εφαρμογή πολλών πρωτοκόλλων ελεγχόμενης διέγερσης των ωοθηκών, διδάχθηκε τον τρόπο λήψης των ωαρίων με τη βοήθεια του διακολπικού υπερηχογραφήματος, υπό αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, και πραγματοποίησε ο ίδιος, υπό εποπτεία, εικοσιοκτώ (28) ωοληψίες. Παρακολούθησε τις εργασίες του Εργαστηρίου Εμβρυολογίας του Τμήματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, όπου εξοικειώθηκε με τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου, τα στάδια χειρισμού των γαμετών (ωαρίων και σπερματοζωαρίων), τα στάδια της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης και της μικρογονιμοποίησης (ICSI) και την κρυοσυντήρηση του σπέρματος και των εμβρύων. Διδάχθηκε τον τρόπο τήρησης των αρχείων στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τους κανόνες υγιεινής-αποφυγής
μετάδοσης λοιμώξεων κατά τον χειρισμό βιολογικών υγρών-γαμετών. Συμμετείχε ως βοηθός στις περισσότερες εμβρυομεταφορές που έγιναν κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, εξοικειώθηκε με τους ειδικούς καθετήρες μεταφοράς των γονιμοποιημένων ωαρίων εντός της μήτρας, και, κατά το τελευταίο δίμηνο της απασχόλησής του στη Μονάδα, εκτέλεσε, υπό εποπτεία, έξι εμβρυομεταφορές.
Από 2/10/2006 έως 4/4/2007 υπηρέτησε ως άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης
(Clinical Fellow) στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (Fertility Unit) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Homerton στο Λονδίνο. Κατά την εργασία του έλαβε ενεργό ρόλο στη διαγνωστική προσέγγιση των υπογόνιμων ζευγαριών, στο σχεδιασμό του καταλληλότερου θεραπευτικού πρωτοκόλλου κατά περίπτωση, την παρακολούθηση, μέσω υπερηχογραφημάτων και ορμονικών εξετάσεων της ελεγχόμενης διέγερσης των ωοθηκών, καθώς και την διαδικασία γονιμοποίησης των γαμετών στο εμβρυολογικό εργαστήριο με την κλασική εξωσωματική (IVF) και την μικρογονιμοποίηση (ICSI). Εκπαιδεύτηκε σε πλέον σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα και στη τακτική αναθεώρηση/ βελτίωσή τους μέσω συγκερασμού νέων βιβλιογραφικών δεδομένων και του τριμηνιαίου ελέγχου των αποτελεσμάτων του Τμήματος. Διδάχθηκε και εφάρμοσε την Doppler υπερηχογραφία στον έλεγχο της λειτουργίας των έσω γεννητικών οργάνων και την ανάλογη τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής διέγερσης των ωοθηκών. Παρακολούθησε σε τακτική βάση τις εργασίες του ιατρείου συμβουλευτικής των ζευγαριών μετά από αποτυχημένη προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς συμμετείχε και στο ανδρολογικό ιατρείο (άπαξ της εβδομάδος). Ενστερνίστηκε στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη τις κατευθύνσεις της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘περί ανθρώπινων ιστών’ του 2005, τους κανόνες της Βρετανικής Αρχής Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA) και τις κλινικές οδηγίες διάγνωσης και θεραπείας της ανθρώπινης υπογονιμότητας που εκδόθηκαν το 2004 από την Εθνική Επιτροπή Ειδικών της Μ. Βρετανίας (NICE). Επίσης συμμετείχε σε επιλεγμένες συνεδρίες συμβουλευτικής των υπογόνιμων ζευγαριών, από ανεξάρτητο, σε σχέση με την Κλινική, σύμβουλο-ψυχολόγο, όπως ορίζει ο νόμος στη Μ. Βρετανία. Τέλος, διδάχθηκε τον τρόπο αρχειοθέτησης και τήρησης του ιατρικού απορρήτου στη μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Από 5/4/2007- 16/11/2007 απασχολήθηκε στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Chelsea and Westminster του Λονδίνου ως Επιστημονικός Συνεργάτης (Research Fellow) ακολουθώντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Βρετανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων «Αντιμετώπιση του υπογόνιμου ζεύγους» (Management of the infertile couple) και «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» (Assisted Conception). Συμμετείχε ενεργά στα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής, στο σχεδιασμό θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα υπογόνιμα ζευγάρια, στο πρόγραμμα ωοληψιών (ο ίδιος πραγματοποίησε 20 ωοληψίες), καθώς και στις εργασίες του ιατρείου ελέγχου της ωοθηκικής εφεδρείας-πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, όπου διδάχθηκε τη διαγνωστική προσέγγιση και εξακρίβωση των αιτίων της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας και τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων υπογονιμότητας στις γυναίκες αυτές. Διδάχθηκε τον τρόπο μεταφοράς των εμβρύων στη μήτρα με υπερηχογραφική καθοδήγηση, κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Οργάνωσε την παρουσίαση της νεότερης βιβλιογραφίας σχετικής με τους ορμονικούς δείκτες ωοθηκικής λειτουργίας και τον χειρισμό των «πτωχών απαντητριών» ύστερα από διέγερση των ωοθηκών. Στα πλαίσια του εσωτερικού ελέγχου μελέτης των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες άνω των 40 ετών (κατά τα έτη 2003-2006), συνέλλεξε τα ανάλογα στοιχεία από το αρχείο της κλινικής. Διδάχθηκε την εφαρμογή των συστημάτων ελέγχου ποιότητας (Quality Control Systems) στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τέλος ενστερνίστηκε τον τρόπο άσκησης της «ιατρικής βασισμένης σε αποδείξεις» (evidence-based medicine) στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στα πλαίσια της εκπαίδευσης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έλαβε μέρος στο πενθήμερο κλινικό φροντιστήριο για τα μέλη της Βρετανικής Εταιρείας Υπογονιμότητας, με θέμα «Η αντιμετώπιση του υπογόνιμου ζεύγους και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» (“The Management of the Infertile Couple and Assisted Reproduction”), που έλαβε χώρα στο Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, στο Λονδίνο στις 21-25/4/2008.
Επίσης παρακολούθησε τις εργασίες του κλινικού φροντιστηρίου εμβρυομεταφοράς
με πρακτική εξάσκηση (“hands-on”) που διοργανώθηκε από τη Βρετανική Εταιρεία Υπογονιμότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Bath της Αγγλίας στις 23/9/2008.
Από 17/11/2007 έως και σήμερα ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, ως επιστημονικά υπεύθυνος του Γυναικολογικού Ιατρείου του πολυϊατρείου «Locus Medicus» στο Χολαργό Αττικής, Λεωφόρος Μεσογείων 246.
Στο γυναικολογικό ιατρείο του πολυϊατρείου «Locus Medicus», εκτός των συνήθων γυναικολογικών εξετάσεων, γίνονται κολποσκοπήσεις και βιοψίες τραχήλου μήτρας, διακοιλιακό και διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών, υπερηχογράφημα του εμβρύου, καρδιοτοκογραφία του εμβρύου και εφαρμόζεται ολοκληρωμένη διερεύνηση των υπογόνιμων ζευγαριών, τόσο στην πλευρά του γυναικείου όσο και του ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας (εφαρμογή των μεθόδων της γυναικολογικής ενδοκρινολογίας-διερεύνηση της ωοθηκικής εφεδρείας σε ωάρια, διερεύνηση και θεραπεία της ανωοθυλακιορρηξίας στα πλαίσια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, μελέτη του ανοσολογικού παράγοντα κατά την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα), και εκτελείται διαγνωστική υστεροσκόπηση ιατρείου χωρίς νάρκωση. Στα πλαίσια κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης εκτελούνται στο ιατρείο υπερηχογραφήματα παρακολούθησης της ανάπτυξης των ωοθυλακίων στην ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, με ταυτόχρονη παρακολούθηση των επιπέδων των ορμονών ωχρινοτρόπου και οιστραδιόλης στο αίμα της γυναίκας, με σκοπό την αποφυγή του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Από 1/1/2008 έως και 31/12/2011 είχε συμβληθεί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεχόμενος καθημερινώς στο ιατρείο του ασφαλισμένες του ταμείου, ασχολούμενος και αντιμετωπίζοντας πληθώρα περιστατικών της γυναικολογίας και της μαιευτικής.
Στα πλαίσια της άσκησης της ιατρικώς υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής, ως επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Διάγνωση», Λεωφόρος Αλεξάνδρας 166, Αθήνα, από 26/10/2007-31/7/2010 εκτέλεσε, στα πλαίσια κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, εκατόν εβδομήντα τρεις διακολπικές ωοληψίες υπό γενική νάρκωση (132 ωοληψίες ύστερα από ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών και 41 σε φυσικό κύκλο) και εκατόν πενήντα τέσσερις εμβρυομεταφορές (133 αμέσως ύστερα από ωοληψία και 21 μεταφορές από απόψυξη). Από 1/9/2010 είναι επιστημονικός συνεργάτης στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης «Εμβρυογονία», οδός Μουσών 7-13, Αθήνα και «Εμβρυογένεσις», Λεωφ. Κηφισίας 49 & Ζηρίδη, Μαρούσι.
Ως επιστημονικός συνεργάτης του Μαιευτηρίου «Λητώ», οδός Μουσών 7-13, Αθήνα, έχει εκτελέσει έως σήμερα 120 κολπικούς τοκετούς, 50 καισαρικές τομές, καθώς και πολλές αποξέσεις μήτρας (διαγνωστικές και επί παλίνδρομων κυήσεων), επεμβάσεις αφαίρεσης της ζώνης μετάπλασης του τραχήλου της μήτρας με αγκύλη διαθερμίας (LLETZ) επί δυσπλασιών του τραχήλου, είκοσι διαγνωστικές και επεμβατικές λαπαροσκοπήσεις με ποικίλες ενδείξεις (εξωμήτρια κύηση, υδροσάλπιγγα, κύστη σάλπιγγας, ενδομητρίωση-υπογονιμότητα) και σαράντα πέντε διαγνωστικές-επεμβατικές υστεροσκοπήσεις (για την αφαίρεση ενδομητρικών πολυπόδων και ενδομητρικών συμφύσεων).
Απασχολήθηκε ως εθελοντής εκπαιδευτής-ιατρός στο περιφερειακό τμήμα Πύργου Ηλείας του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατά τις εκπαιδευτικές περιόδους 1996-1997 και 1997-1998, διδάσκοντας τα μαθήματα Ανατομίας, Παθολογίας, Πρώτων Βοηθειών και Τραυματολογίας.
Στο πλαίσιο της ειδικεύσεως του στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και κατά το τελευταίο έτος αυτής, συνέβαλε στην εκπαίδευση των σπουδαστριών του τμήματος μαιευτικής του Α.ΤΕΙ Αθηνών κατά την παραμονή τους στην αίθουσα τοκετών, στους τομείς της καρδιοτοκογραφίας του εμβρύου, στη κλινική εξέταση της εγκύου, στα στάδια του κολπικού τοκετού, στην ανατομία της ελάσσονος πυέλου, στην ανάλυση των χειρουργικών χρόνων της καισαρικής τομής και στην προετοιμασία της επιτόκου για αυτήν.
Δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια του μαθήματος Κ7 «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον άνθρωπο» του Γ’ Εξαμήνου, το γνωστικό αντικείμενο «Αιτιοπαθογένεια συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών» στις 12/4/2010 από τις 19.00 έως 21.00.
Η διάλεξη επαναλήφθηκε, στα πλαίσια του ιδίου μεταπτυχιακού προγράμματος, στο Γ’ Εξάμηνο, στις 18/2/2013.
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ
Θέμα: «Βιολογικές παράμετροι στην κακοήθη εξαλλαγή του επιθηλίου του τραχήλου της μήτρας».
Εκπονήθηκε κατά τα έτη 2002-2006, στο Εργαστήριο της Παθολογικής Ανατομικής του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα, στο Εργαστήριο της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο Εργαστήριο Κυτταρολογίας του Αρεταιείου Νοσοκομείου Αθηνών, και η κλινική εργασία έγινε στην Ε’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου». Επιβλέπων καθηγητής ήταν ο Κος Ανδρέας Λάζαρης , Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η αξιολόγηση της διατριβής έγινε από την επταμελή επιτροπή στις 5/2/2008 και έλαβε το βαθμό «Άριστα». Η ορκωμοσία του διδάκτορος έγινε στις 20/2/2008.
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΩΝ
Γ. Γιαννακόδημος, επιμέλεια Β. Καπετάνιος. «Σύγχρονες απόψεις στην ανδρική υπογονιμότητα» Αθήνα 2004.
Γ. Γιαννακόδημος, Β. Καπετάνιος. «Λαπαροσκοπική και Υπερηχογραφική εκτίμηση του υπογόνιμου ζεύγους» Αθήνα 2006.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Γ. Γιαννακόδημος, Ν. Παπαριστείδης, Η. Γάβαρης, Β. Καπετάνιος, Π. Μπόγρης. «Η εφαρμογή endo-clip σε υδροσάλπιγγες πριν από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι αποτελεσματική χειρουργική μέθοδος που συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κυήσεως». Ελληνικό Περιοδικό Γυναικολογίας & Μαιευτικής 2003, Τόμος 2, Τεύχος 1, Σελ. 67-72.
Γ. Γιαννακόδημος, Ι. Σγουρέας, Β. Καπετάνιος, Α. Κονδυλιός. «Επιτυχής αντιμετώπιση τραχηλικής κυήσεως ταυτόχρονη με ενδομήτριο κύηση που επετεύχθη με εκλεκτική εμβρυϊκή μείωση – περιστατικό αναφοράς» Θέματα Μαιευτικής – Γυναικολογίας 2004, Τόμος ΙΗ, τ-3, σελ. 295-297.
Γ. Γιαννακόδημος, Β. Καπετάνιος, Β. Τσιλιβάκος, Ι. Σγουρέας, Ν. Παπαριστείδης, Η. Γάβαρης, Σ. Μπόλαρης, Π. Μπόγρης «Εφαρμογή της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης στο αποπεπτωκός ενδομήτριο υπογόνιμων γυναικών» Εφηβική Γυναικολογία Αναπαραγωγή και Εμμηνόπαυση 2005, 17(2): 128-135.
Kapetanios, A.C. Lazaris, P. Bogris, S. Kouneli, A. Nonni, H. Arvaniti, E. Kouri, M. Tzavara, G. Giannakodimos, H. Koutselini & E.S. Patsouris “Extracellular regulated kinase-2 immunoreactivity increases in parallel with cervical intraepithelial neoplasia grade in cervical neoplasia” International Journal of Gynecological Cancer 2007, 17:1-6.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
E. Papageorgiou, A. Mazis, G. Papanastasopoulos, B. Kapetanios, D. Tsakonas, C. Vishos, N. Iconomopoulos. “Trattamento dell’ernia inguinale in anestesia locale” GREPA ’97, Naples, Italy, 14-17/5/1997.
E. Papageorgiou, Ch. Vlachos, B. Kapetanios, D. Tsakonas, A. Masis, G. Papanastasopoulos, N. Iconomopoulos. “Ernia recidiva: nostra esperienza” GREPA ’97, Naples, Italy, 14-17/5/1997.
Ι. Παπαναστασόπουλος, Ε. Παπαγεωργίου, Β. Καπετάνιος, Χ. Βόσσου, Α. Διαμαντόπουλος. «Κακώσεις έξω γεννητικών οργάνων» 14ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο, Κως, 1-5/10/1998.
Γ. Γιαννακόδημος, Β. Καπετάνιος, Π. Μπόγρης. «Αδενομύωση: Συχνότητα και πιθανοί προδιαθεσικοί παράγοντες» 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδομητρίωσης, Ηράκλειο Κρήτης, 22-23/11/2002.
Γ. Γιαννακόδημος, Β. Καπετάνιος, Β. Τσιλιβάκος, Ι. Σγουρέας, Ν. Παπαριστείδης, Η. Γάβαρης, Σ. Μπόλαρης. «Ανίχνευση του DNA του Ureaplasma urealiticum – Mycoplasma hominis – Chlamydia με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) στο αποπεπτωκός ενδομήτριο κατά την έμμηνο ρύση σε ασθενείς με αρνητική καλλιέργεια κολπικού υγρού που υπεβλήθησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση». 2nd International Congress of IVF – Highlights in Assisted Reproduction. Αλεξανδρούπολη, 4-6/6/2004.
S. Kouneli, H. Arvaniti, Kapetanios, P. Bogris, A. Stylianidi, A. Lazaris, E. Bairaktari-Kouri. “Intraepithelial Neoplasia and Carcinoma of the cervix” European Congress of Pathology, Paris, 9/2005.
B. Καπετάνιος, Φ. Αράπης, Γ. Βερυγάκης, Ι. Σγουρέας, Ρ. Μωχάμεντ, Ι. Φρουδαράκης, Γ. Γιαννακόδημος, Ε. Τσαντούλας. «Απώτερες επιπλοκές μετά τη χρήση της συσκευής θερμικής καταστροφής του ενδομητρίου» Ετήσια Ειδική Σύνοδος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, Λάρισα,10-11/12/2005.
Giannakodimos, V. Kapetanios. “A rare case of idiopathic portal-splenic vein thrombosis diagnosed in infertile patient”. 5th MSRM Annual Meeting, Heraklion-Crete, 27-29/4/2006.
Γιαννακόδημος Γ, Καπετάνιος Β, Παπαριστείδης Ν, Γάβαρης Η. «O ρόλος της αντιμυλλέρειου ορμόνης στην ενδομητρίωση». 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, Θεσσαλονίκη, 23-25/5/2008.
Giannakodimos, V. Kapetanios, V. Tsilivakos. “The use of metformin for women with polycystic ovary syndrome undergoing in vitro fertilization”. The 7th Athens Congress on Women’s health and Disease, Athens, Greece, 11-13/9/2008.
Τζαβάρα Μ, Καπετάνιος Β, Λάζαρης Α, Κόνδη-Παφίτη Α, Νόννη-Λάϊου Α, Τσαντούλας Ε, Κωνσταντουλάκης Π, Πρέσβελος Β. «Συσχέτιση της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του τραχήλου της μήτρας με την τυποποίηση στελεχών του ιού του ανθρώπινου θηλώματος HPV». 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο στη Μαιευτική & Γυναικολογία, Θεσσαλονίκη, 17-20/5/2012.
ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ι. Παπαναστασόπουλος, Ε. Παπαγεωργίου, Β. Καπετάνιος, Χ. Βόσσου, Α. Διαμαντόπουλος. «Διαπεριτοναϊκή ριζική νεφρεκτομή» 14ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο, Κως, 1-5/10/1998.
Β. Καπετάνιος, Π. Μπόγρης, Γ. Γιαννακόδημος, Μ. Τζάκη, Μ. Ταλιαδούρου, Ε. Σπιθάκης. «Περιγεννητική παρακολούθηση νεογνών από εξωσωματική γονιμοποίηση που νοσηλεύθηκαν στη μονάδα εντατικής νοσηλείας (ΜΕΝ) νεογνών και παρακολουθήθηκαν στο ειδικό παιδιατρικό εξωτερικό ιατρείο επί 1-2 έτη μετά τη γέννησή τους». 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Αλεξανδρούπολη, 29/5-1/6/2003.
Ε. Τσαντούλας, Β. Καπετάνιος «Αμφοτερόπλευρη εξωμήτριος κύηση σε γυναίκα με δίδελφο μήτρα ύστερα από διέγερση ωοθηκών», 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Αλεξανδρούπολη, 29/5-1/6/2003.
Π. Μπόγρης, Β. Καπετάνιος «Έγκυος με σύνδρομο WAARDENBURG – Προγεννητικός έλεγχος», 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Αλεξανδρούπολη, 29/5-1/6/2003.
Tsantoulas, V. Kapetanios, I. Sgoureas, I. Daglas, F. Arapis, S. Skarpos, K. Mohamed. “Two years experience of TVT procedure in women with urinary stress incontinence” The XVIIIth European Congress of Obstetrics and Gynaecology, Athens, 12-15/5/2004.
Τσαντούλας Ε, Καπετάνιος Β, Μπόγρης Π, Σγουρέας Ι, Αράπης Φ, Βερυγάκης Γ, Μωχάμεντ Ρ, Φρουδαράκης Ι, Γιανακόδημος Γ. «Η καθήλωση των στρογγύλων συνδέσμων στο κολπικό κολόβωμα κατά την κοιλιακή ολική υστερεκτομή ελαττώνει τη συχνότητα πρόπτωσης του κολπικού κολοβώματος κατά την απώτερη μετεγχειρητική περίοδο». 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, Αθήνα, 4-6/3/2005.
Ε. Τσαντούλας, Β. Καπετάνιος, Κ. Σφήκας, Ι. Σγουρέας, Φ. Αράπης, Γ. Βερυγάκης. «Παρουσίαση ενδιαφέρουσας περίπτωσης υποτροπής πρωτοπαθούς Ca τραχήλου μήτρας στο κοιλιακό τοίχωμα». 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας, Αθήνα, 8-10/4/2005.
Ε. Τσαντούλας, Β. Καπετάνιος. «Σύγκριση των ραμμάτων Kelly και των ταινιών ελεύθερης τάσης TVT, TVT-O στη θεραπεία της γυναικείας ακράτειας ούρων από προσπάθεια». 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, Αθήνα, 18-19/4/2008.
Tsantoulas, V. Kapetanios, V. Tsilivakos. ‘Metformin administration and reproductive outcome in women with PCOS’. The 7th Athens Congress on Women’s health and Disease, Athens, Greece, 11-13/9/2008.
Gourounti, V. Kapetanios, N. Paparisteidis, G. Vaslamatzis, F. Anagnostopoulos. ‘Psychological stress, immune system and IVF outcome’ 7th European Congress on Reproductive Immunology. Marathon, Greece. September 17-20, 2009.
Καπετάνιος Β, Καπετάνιου Ε, Τσαντούλας Ε, Φούζας Σ, Τσιλιβάκος Β. «Μελέτη της επίδρασης της μετφορμίνης στην πορεία της κύησης και την εξέλιξη του νεογνού το πρώτο εξάμηνο ζωής». 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο στη Μαιευτική & Γυναικολογία, Θεσσαλονίκη, 17-20/5/2012.
4th International Postgraduate Course in “Hepatobiliary, Pancreatic and Gastric Diseases” organized by the International Gastro-Surgical Club with the Cooperation of World Health Organization (WHO) Collaborating Center for Gastric Cancer in Athens, Greece, 5-7/12/1996.
11ο Διαπανεπιστημιακό Ιατρικό Συμπόσιο υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, 21-23/2/1997.
“International Seminars in New Frontiers in the Diagnosis and Management of Gastrointestinal Diseases” organized by the International Postgraduate School of the International Gastro-Surgical Club and The Laparoscopic School of the Association of Hospital Surgeons of Italy, in Athens, Greece, 4-6/12/1997.
24ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα, 5-9/5/1998.
ΧΧΙ Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο, Αθήνα, 13-17/11/1998.
25ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα, 4-8/5/1999.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, Αθήνα, 8-10/10/1999.
5th Hellenic – Turkish Scientific Meeting on “Maternal-Fetal Medicine, Obstetrics and Reproductive Sciences”, Olympia, Greece, 10-13/9/1999.
4Ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο «Υπέρηχοι στην Περιγεννητική Ιατρική – The fetus as a patient», Αθήνα 9-10/6/2001.
Διημερίδα «Γονείς – Έφηβοι και Οικογενειακός Προγραμματισμός» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Αθήνα, 20-21/10/2001.
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας, Αθήνα, 28-30/3/2002.
16η Ετήσια Ειδική Σύνοδος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, Πειραιάς, 8-9/6/2002.
“The Fifth Athens Congress on Woman’s Health and Disease – Gynecologic and Reproductive Issues”, Athens, Greece, 26-29/9/2002.
15ο Ετήσιο Σεμινάριο Γυναικολογικού Καρκίνου, Λουτράκι Κορινθίας, 25-27/10/2002.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδομητρίωσης, Ηράκλειο Κρήτης, 22-23/11/2002.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας με διεθνή συμμετοχή, Θεσσαλονίκη, 6-8/12/2002.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, Αθήνα, 7-9/3/2003.
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Αλεξανδρούπολη, 29/5-1/6/2003.
5th Congress of the European Society of Gynecology, Rhodes Island, Greece, 9-11/10/2003.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμβρυομητρικής Ιατρικής, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 23-25/4/2004.
14th World Congress on Pediatric and Adolescent Gynecology, Athens, Greece, 8-11/5/2004.
The XVIIIth European Congress of Obstetrics and Gynaecology, Athens, Greece, 12-15/5/2004.
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Αθήνα, 4-6/2/2005.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, Αθήνα, 4-6/3/2005.
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας, Αθήνα, 8-10/4/2005.
2η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση Μαιευτικής – Γυναικολογίας με θέμα «Καρδιοτοκογραφία», Αθήνα, 19/4/2005.
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, Ιωάννινα, 13-15/5/2005.
2nd Congress of the Mediterranean Association for Ultrasound in Obstetrics & Gynecology, Rhodes Island, Greece, 16-18/6/2005.
1st International Symposium in Hot Topics & Controversies in Perinatal Medicine, Rhodes Island, 16-19/6/2005.
The 6th Athens Congress on Women’s Health & Disease, Athens, Greece, 23-25/9/2005.
18η Ετήσια Ειδική Σύνοδος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, Λάρισα, 10-11/12/2005.
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής (με διεθνή συμμετοχή), Καμένα Βούρλα, 14-16/4/2006.
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου & Εμμηνόπαυσης, Αθήνα, 18-19/4/2008.
“The Management of the Infertile Couple and Assisted Reproduction” held at the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, London, 21-25/4/2008.
The 7th Athens Congress on Women’s health and Disease, Athens, Greece, 11-13/9/2008.
11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Αθήνα, 28-31/5/2009.
7th European Congress on Reproductive Immunology. Marathon, Greece. September 17-20, 2009.
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας & Στειρότητας, Αθήνα, 10-12/12/2010.
26th Annual meeting of ESHRE, Rome, Italy, 27-30/6/2010
27th Annual meeting of ESHRE, Stockholm, Sweden, 3-6/7/2011
9th International Scientific Meeting of the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, Athens, Greece, 28-30/9/2011
16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, Αθήνα, 21-23/10/2011
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο στη Μαιευτική & Γυναικολογία, Θεσσαλονίκη, 17-20/5/2012.
«5ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υπερηχογραφίας στην ιατρική του εμβρύου και στην Γυναικολογία – Εξελίξεις στην 3η χιλιετία», Αθήνα, 9-10/3/2002.
3η Πανελλαδική Μετεκπαιδευτική Ημερίδα «Ψυχοπροφυλακτική εγκύου – Σύγχρονη αντιμετώπιση του τοκετού – Ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, Αθήνα, 31/5/2002.
13ο Πανελλήνιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, Αθήνα, 25-26/1/2003
Διήμερο σεμινάριο στην «Υστεροσκόπηση & την υστεροσκόπηση εξωτερικού ιατρείου», Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», Αθήνα, 16-17/5/2003.
«Πρακτικό Σεμινάριο Κολποσκόπησης», Αθήνα, 20-21/6/2003.
7ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Καρκίνος ενδομητρίου», από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας, Αθήνα, 17/1/2004.
«Η χρήση των υπερήχων στη Μαιευτική – Γυναικολογία». Επιδοτούμενη Ενέργεια Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, διάρκειας 80 ωρών, ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια 2000-2006», που έλαβε χώρα στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» από 1/10-20/10/2004.
2ο Ενδοσκοπικό Σεμινάριο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, Αθήνα, 21-22/1/2005.
«Φροντιστήριο για μη ειδικούς» στα πλαίσια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαστολογίας, Αθήνα, 6/2/2005.
Hands-on Course on “Laparoscopic Gynaecological Surgery”, organized by the 1st Department of Propedeutic Surgery of the National and Kapodistrian University of Athens School of Medicine and the European Association for Endoscopic Surgery, in Athens, Greece, 2-4/3/2005.
3ο Διεθνές Σεμινάριο Κολποσκόπησης, Αθήνα, 27-28/5/2005.
«Κληρονομικός Καρκίνος» στα πλαίσια των Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων του Α’ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθήνα, 10-4-2008.
“New Trends on Controlled Ovarian Stimulation and Ovulation Induction”, MSRM Workshop, Heraklion, Crete, Greece, 3-4/5/2008.
6ο Επιστημονικό Συμπόσιο “IVF …Towards the Future”, Αθήνα, 17-9-2011
SHAPE in-clinic meeting, University of Schleswig-Holstein, Lübeck, Germany, 6-7/10/2011
Διεύθυνση:
Λεωφόρος Μεσογείων 246, Χολαργός
Τηλέφωνο:
210-6981332
E-mail:
info@drkapetanios.gr
Δευτέρα – Παρασκευή: | 13:30 – 20:30 |
Σάββατο | Κλειστά |
Κυριακή | Κλειστά |